מצפה 6 מניתוק לחיבור
יש המדמים את הקשר בין שני המרכזים היהודיים הגדולים בימינו ליחסים בזוגיות, יש המדמים לשני בתים, יש הנזכרים במרכזים הקדומים – ארץ ישראל ובבל, ויש הרואים את היהדות הישראלית ויהדות ארצות-הברית כקשורות בחבל דק המאיים להיקרע.
בישראל עומדות תמיד על הפרק כמה סוגיות הנוגעות לעם היהודי כולו – מתווה הכותל, ביטול סעיף הנכד בחוק השבות, תקצוב התנועות הליברליות ועוד. האם על מדינת ישראל להחליט לבדה בסוגיות אלו? ומה תפקיד המדינה ביחס ליהדות ארה"ב? לחלופין – מה תפקיד יהדות ארה"ב בעת הזאת?
בחרנו להקדיש את הגיליון לשאלות האלה. היה חשוב לנו לשמוע הן את הקול הישראלי והן את הקול האמריקאי, וכך הכותבות והכותבים הפעם מגיעים מישראל ומארה"ב, והגיליון רואה אור במקביל בעברית ובאנגלית.
אפשר להבחין בכמה הבדלים בין נקודות המבט השונות. מדברי הכותבים והכותבות עולה שהמנהיגים היהודים האמריקאים אינם יכולים להפריד בין נקודת המבט הפוליטית והביקורת בתחום זה על מדינת ישראל ומנהיגיה, ובין היחס שלהם למדינת ישראל ולציונות. בעוד שהישראלים שכתבו לגיליון רואים נושאים חשובים אחרים כמצויים במוקד היחסים – שאלת החינוך היהודי, הפלורליזם היהודי, בעיית ההתבוללות, ובכלל – החיים במציאות מורכבת שמחברת גם בין הפכים אידאולוגיים.
אך משותפת לרבים מהמאמרים הקריאה לקיום שיח הדדי, שיח כן, אמיתי ומתמשך, אשר במסגרתו מותר ורצוי להעביר ביקורת, לשתף בכאבים ולחתור לפתרונות משותפים.
בתקופה זו עלינו לבחור את הסיפור שנעביר הלאה – "והגדת לבנך", אומרת לנו ההגדה של פסח. אנו מייחלים שנצליח לשמור על הסיפור המשותף ושנמשיך לטוות אותו ביחד.
בתקווה שהקריאה בגיליון זה תקרב אותנו מניתוק – לחיבור ולתיקון.